Innanförskapsakademin ingång till jobb och språk

Innanförskapsakademins praktik ledde till jobb för Suzan Kemigisa. På köpet utvecklade hon sina språkkunskaper, skapade nätverk och fick kunskaper om svensk arbetsmarknad. Med andra ord – integration på riktigt.

–  Innanförskapsakademins praktik var en dörröppnare. Både till jobb och att utveckla språket. Det är mycket lättare att lära sig ett språk när man träffar många olika personer och jobbar praktiskt. Jag fick kunskap om hur arbetsmarknaden fungerar, lärde känna fler människor och skapade nätverk, säger Suzan Kemigisa, språkstöd och handledare på Innanförskapsakademin.

SE FOLK I ÖGONEN – ELLER INTE
Tillsammans med några av vännerna hon växt upp med i flyktinglägret i Uganda kom hon till Sverige 2015. Först gick hon sju månaders SFI-undervisning och korta vägen (arbetsmarknadsutbildning för utlandsfödda med akademisk examen eller minst tre års akademiska studier från hemlandet). Innanförskapsakademin kom hon i kontakt med via arbetsförmedlingen och praktiken gjorde hon i bostadsbolaget Östersundshems ledningsgrupp.

– Min handledare Christian på Östersundshem var ett fantastiskt stöd. Han hade stort tålamod och gjorde så att jag aldrig kände mig dum Jag var osäker på det mesta. Hur jag skulle klä mig, om jag skulle hälsa på alla, hur det fungerade med lunch, fika, arbetstider och en massa annat som tas för givet att man vet. Ett exempel på kulturkrock var till exempel att här i Sverige tittar man den man pratar med i ögonen. Det blev helt fel för mig. Jag är uppvuxen med att man av respekt för personen man talar med inte ska göra det, särskilt om det är en äldre person eller någon form av auktoritet. Att jag har gått igenom allt själv är en stor tillgång i mitt jobb som handledare och språkstöd, säger Suzan.

Praktiken på Östersundshem ledde vidare till det jobb hon har idag, som språkstöd och handledare för praktikanter och de samarbetsföretag som tar emot dem.

FLYDDE SOM 12-ÅRING
Suzan är 27 år och kommer från Kongo Kinshasa. Hon var tolv år när hon flydde hemlandet på grund av det krig som härjade landet. Ett krig där hundratusentals människor miste livet och civilbefolkningen utsattes för ohyggliga övergrepp. Suzan gick på en internatskola några timmars bilresa från hemmet, nära gränsen till Uganda. När oroligheterna tilltog i området hann hon inte hem till familjen utan flydde in i grannlandet tillsammans med sina skolkamrater. I tolv år bodde hon i ett av FN:s flyktingläger i Uganda.

– Det var väldigt svårt i början i flyktinglägret, jag var bara ett barn i ett nytt land och kunde inte samma språk som de andra. När vi fick börja skolan med hjälp av FN blev det lättare. Från början tänkte jag att jag skulle leta reda på min familj och återvända till Kongo men det dröjde tio år innan jag fick någon kontakt och då hade jag börjat utbilda mig på universitet. Och kort därefter fick jag besked av FN att Sverige tog emot mig, berättar Suzan.

PRAKTIK GULD VÄRD
Det har gått några år sedan Suzan kom till Sverige och Östersund. Då var allt nytt och okänt. Idag hjälper hon och kollegorna på Innanförskapsakademin andra nyanlända med allt från praktikplatser, till att skriva CV, jobbansökningar, information om att starta egen verksamhet och studiebesök.

– För att komma in på arbetsmarknaden är det oerhört viktigt med nätverk och referenser, och det kan vi stötta med. Det uppleves enklare att tala med någon som kan både språket och som befunnit sig i en liknande situation, säger Suzan.

Suzan Kemigisa önskar att fler arbetsplatser vågar ta steget och välkomna praktikanter.

– Det betyder så mycket att få komma ut i arbetslivet. Vi som jobbar här finns alltid redo att hjälpa till med stöttning både före, under och efter praktiken. För mig har praktiken och Innanförskapsakademin gjort att jag känner mig trygg och hemma i Östersund. Jag har jobb och vill bo kvar här, akademin har betytt jättemycket för mig, säger Suzan.