Nazieh drömmer om ett jobb som kock

Mat ska vara vacker, lukta gott och självklart vara god. Det säger Nazieh Hashemi, 28 år från Afghanistan. Sedan i april deltar hon i Serviceprogrammet på Verket med hopp om att kunna förverkliga sin dröm om ett jobb som kock.

Nazieh är född i Afghanistan, uppväxt i Iran och kom till Sverige 2009. De första åren bodde hon i Hammerdal men sedan ett drygt år bor hon i Östersund tillsammans med sin man och deras två barn, fyra och sju år gamla.

– Vi trivs väldigt bra i Östersund. Här vill jag bo kvar! Det är lugnt och tryggt men ändå en stad där det finns ett stort utbud. I Hammerdal var det mycket svårt för oss att få jobb, säger Nazieh.

Idag jobbar Naziehs man som vaktmästare. Nazieh drömmer om att jobba i restaurangbranschen och då helst som kock. I Hammerdal hade hon praktikplats på en förskola under en period och det är så här långt den arbetslivserfarenhet hon har. Hon vill skaffa sig mer erfarenhet och bli ännu duktigare på svenska för att kunna uppfylla kock-drömmen.

– Jag ser det här programmet som en stor möjlighet för mig. Jag vill skaffa mig mer erfarenhet av att jobba och jag vill bli riktigt bra på att laga mat. Jag har alltid tyckt om att laga mat och jag har lagat mycket mat både under uppväxten i Iran och här i Sverige, säger hon.

I höst ska Nazieh och de andra kvinnorna göra praktik på olika restauranger i Östersund. Nazieh vet ännu inte var det blir men skulle gärna vara kvar på Bistron på Verket, där en del av utbildningen hittills varit förlagd.

– Det blir nog bra var jag än ska vara, men jag trivs väldigt bra här! Jag känner mig hemma och vet var allt finns. Jag är lite osäker på språket och alla här är så snälla och hjälper mig om det är något jag inte förstår.

Redan i juli kommer Nazieh få möjlighet att bygga på sina erfarenheter ytterligare. Då öppnar pop up-krogen Merhaba sina portar för lunch vid fyra tillfällen. Det är Nazieh och de andra kvinnorna i Serviceprogrammet som står för både matlagning och service. Menyn blir mångkulturell med inslag från flera av deltagarnas hemländer.

– Det blir kul! Vi ska bland annat laga Kabuli, en afgansk maträtt med ris och lammkött. Det är jättegott, lovar Nazieh.