Kärleken till maten – en väg till jobb för Mwamini

Mwamini Baziruwiha från Kongo är 27 år, fembarnsmor och sedan snart två år Östersundsbo. Mat har alltid varit en stor del i hennes liv och nu drömmer hon om ett jobb i restaurangbranschen.

Sedan i april är Mwamini en av femton kvinnor som deltar i Serviceprogrammet på Verket. Syftet är att introducera utlandsfödda kvinnor till arbete inom service- och restaurangyrken.

– Jag är med i programmet för att det kan hjälpa mig att få ett jobb. Jag vill jobba! Jag tycker inte om att bara vara hemma. Nu får jag träna på att laga ny mat vilket är jättebra och så får jag öva mycket på att prata svenska, säger hon.

Mwamini har alltid gillat att laga mat. I Kongo var hon engagerad i en grupp som lagade mat, bakade och serverade när det var bröllop eller fest, vilket det i princip var varje helg.

– Varje lördag var det bröllop eller party. Det är ju lite annorlunda från Sverige! Vi lagade mycket mat; kött, kyckling, lamm, fisk, ris, pasta. Ofta många olika rätter – det är bra – då kan alla hitta något de gillar, säger Mwamini.

Med vägledning av Kristoffer Andersson och Hedda Perström från Jazzköket får Mwamini och de andra kvinnorna i programmet både träna på att laga klassiska svenska rätter och rätter med inspiration från varandras hemländer. Varmrökt lax har fått samsas med matoke från Uganda, tabboule från Eritrea och sambosa från Somalia.

Mwamini är glad att hon fått möjlighet att vara med i programmet. Hon säger att det är först nu när hon verkligen får använda språket som det hon lärt sig på SFI blir begripligt. Hon har fått vänner och drömmen om ett jobb känns möjlig.

– Jag är uppvuxen i en familj där vi var tio syskon. Jag är van att ha fullt upp och gillar att ta tag i saker. Jag längtar efter ett jobb, säger hon.

Hemma till sin stora familj lagar Mwamini fortfarande mest kongolesisk och ugandisk mat. Men en ny svensk favorit har familjen fått – tacos.