”Detta är Sverige” – Jörgen utmanar för ökad förståelse

Deltagarna är lite omskakade efter kursen, men nöjda. Det berättar kursansvarige Jörgen Vikström efter första omgången av ”Detta är Sverige”, en samhällsutbildning som riktar sig till nyanlända och asylsökande personer i Sverige.

Utbildningen tar upp frågor som sexualitet, relationer, demokrati och politik – allt för att göra det enklare att förstå svenskar och Sverige. Under hösten erbjuds den i fyra omgångar inom Innanförskapsakademin, och i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Utbildningsansvarige Jörgen Vikström är statsvetare och journalist och har utbildat cirka 900 asylsökande och nyanlända i Jämtlands län under de senaste två åren.

– När jag utformade kursen gjorde jag ett antagande om vilken information som är svårast för nyanlända att få tag i och vad de kommer att få kämpa med att förstå när de bor här, förklarar Jörgen.

Resultatet blev en unik utbildning om politik, religion och sexualitet förpackat i en samhällsorienterande kontext. Områdena behandlas med exempel från olika områden i det svenska samhället.

– Politik, religion och sexualkunskap är ämnen som även svenskar kan dra sig för att diskutera, men de är väldigt viktiga för att förstå Sverige. Inom religion pratar vi till exempel om skillnaden mellan att veta och att tro, och att Sverige är ett land som sätter högt värde på forskning och vetenskap. Det kan skilja sig från andra länder vars samhällen är uppbyggda kring religion och traditionell kultur.

Jörgen lägger stor vikt vid att deltagarna för över erfarenheter från sina hemländer för att förstå hur det är i Sverige. Och han drar sig inte för att utmana.

– Vi har exempelvis tagit upp homosexualitet, och oavsett vad en tycker om det så har homosexuella exakt samma rätt som alla andra i det svenska samhället. I de mer filosofiska diskussionerna har vi pratat om hur man kan ta emot nyheten om att ens barn ”kommer ut”.

Även om kursen är utmanande så är den uppskattad för att den vågar ställa moraliska frågor och beröra känsliga ämnen. Jörgen berättar att deltagare uttryckt tacksamhet för att de fått göra en ”inre resa”. Och insikterna påverkar inte bara deltagarna själva – de smittar även av sig på omgivningen.

– En dotter till en av deltagarna kom fram och berättade att hennes mamma tänkt om efter utbildningen. Traditionen i hennes kultur var att yngsta barnet ska ta hand om sina åldrande föräldrar – efter kursen hade mamman förstått att hon skulle klara sig bra ändå i Sverige, där samhället hjälper till. Så om dottern hellre ville gifta sig och flytta ut, då kunde hon göra det.

Att kursen hålls på Verket är naturligt; det är en plats skapad för möten mellan olika människor. Att lokalen verkligen fungerar kan Jörgen Vikström intyga:

– Det är superhärligt att vi har kurserna just på Verket. Det är en naturlig samlingspunkt, vilket gör att de som gått utbildningen har en plats de kan återkomma till. Oavsett om det är för att de vill ha hjälp och rådgivning av Innanförskapsakademin eller bara för att hänga lite, säger Jörgen.